събота, 18 май 2013 г.

Как да изберем правилната дограма

В днешно време е много трудно да изберем какъвто и да е продукт. Това се дължи на голямото разнообразие от продукти във всякакъв апсект, а ожесточената конкуренция налага високи стандарти на пазара и съответно производителите се съобразяват с това. Тежката и студена зима отмина и вече е време за добре познатите ни ремонти. Ако сте решили да повишите енергоефективността на жилището си и искате да смените дограмата, най-вероятно се чудите какъв тип да изберете. В следващите редове накратко ще изброим предимствата и недостатъците на алуминиевата, дървената и PVC дограма.

Дървената дограма е добре позната на всички, като тя се използва още от далечното минало. В момента фирмите, които предлагат този вид са доста, като и цените и продуктите са им различни. Можем да отбележим обаче, че този вариант е един от най-добрите, тъй като дървото има много добри изолиращи качества, а и не образува конденз. Стъклопакета с дървена дограма е много добро решение за всеки дом, но е факт, че това удоволствие не е никак евтино. За да изкара достатъчно дълго време (15-20 г.), дървената дограма трябва да е боядисана с подходяща боя, а също така и лакирана, защото се влияе от атмосферните условия. Красотата на дървото обаче винаги радва окото и ако можете да си позволите този вариант, може да се каже, че няма да сбъркате.

Алуминиевата дограма също не е лош вариант. Самият материал е много лек, което е предимство, а и не се влияе от времето. Без значение дали е жега, студ или влага, алуминиевата дограма винаги ще издържи и е на практика вечна. Като предимство можем да отбележим по-ниската цена и голямата издържливост, но недостатъка е, че алуминия е добър проводник, което означава, че пропуска студа, а и топлината „бяга” от жилището. Разбира се има решение на този проблем и това са специални подложки, направени от полиамид, но по този начин цената значително се покачва и затова фирмите не го предлагат на клиентите. Това обаче е вариант, подходящ за висящи фасади, тъй като алуминия е лек и в същото време много здрав и надежден материал.

PVC (поливинилхлорид) дограмата е най-евтиният вариант. Това обаче не означава, че е най-некачественият, а напротив. PVC профилите са много добри изолатори и не пропускат студа в жилището Ви, като запазват и топлината. Ефективността зависи от самите профили и тяхната изработка. Тук голямо предимство е ниската цена, факта, че тази дограма никога не корозира, а при рециклирането й не се губят почти никакви вещества. Това е вариант, който ще Ви спести пари, а в същото време ще помогне и за екобаланса. Дългият живот също не трябва да се пропуска, като днес, много фирми работят върху удължаването на този живот.

Изводът е, че и трите варианта са достатъчно надеждни, а изборът зависи от бюджета Ви, от изискванията и разбира се от вкуса Ви.

0 коментара:

Публикуване на коментар