сряда, 1 май 2013 г.

Как да си направим красива водна градина

Ако имате излишно дворно място или просто искате да разкрасите градината си е хубаво да знаете, че много лесно можете да си направите прекрасна водна градина, която ще Ви разхлажда през летните горещини и ще направи къщата и двора Ви много по-просторни.

Първото, което трябва да направите е да прецените точното място и размерите, тъй като това е много важно. Също така трябва да се съобразите и със слънцето, защото както знаем, повечето растения имат нужда от доста слънчева светлина. Освен това е препоръчително да няма дървета или храсти наблизо, за да не Ви се налага да почиствате излишно от листа, цветчета или клонки. Друго важно нещо, което трябва да предвидите е електричеството, което ще Ви е необходимо за захранване на помпата.

Когато сте готови с това, е нужно да разграфите терена, като можете да използвате канап за целта. Очертайте пространството, където ще бъде водната градина и преценете дали ще изглежда добре. Разбира се, трябва да се съобразите и с българското законодателство и затова проверете дали в района, в който се намирата няма някаква забрана за водни съоръжения. Ако всичко е нормално, можете да започнете с изкопаването на терена, като е много важно да няма неравности. За целта използвайте нивелир, тъй като водната градина трябва да е с равно покритие.

След като сте изкопали дупката е хубаво да насипете пясък, за да се уплътни растоянието между почвата и покривката, която ще сложите. Това може да бъде гумена обшивка, стар басейн или пък някое голямо метално корито. Ако използвате гумена обшивка, трябва да я подгънете на повърхността и да я заковете здраво. Отстрани можете да наредите речни камъни, цели плочи или нещо по ваш избор. След това е нужно да монтирате филтъра и помпата, които да пречистват водата. Когато сте готови и с това, просто напълнете новото си езерце и изберете растения по ваша преценка. Най-подходящи са водни лилии, лотус и понтедерия. Можете също така да си развъдите рибки, охлюви или други животинки, които обичат водата. Това е всичко, което Ви е необходимо да внесете свеж живот във вашата градина.

След като  направите тази прекрасна водна градина вижте как да си направите пътека от тухли в градината.

0 коментара:

Публикуване на коментар