вторник, 2 април 2013 г.

Алпинеум за двора

Алпинеумът представлява кът, който може да бъде само камъни или да бъде съчетание между камъни и ниска алпийска растителност. Алпинеум може да изградите както в двор, който има денивелация, подходяща за тази цел, така и на равно място като акцент, който ще привлича погледа. Алпинеумът се изгражда бързо и лесно, стига да имате достатъчно желание да работите по неговото поддържане, защото поддръжката на засадената на алпинеума растителност след 1-2 сезона ще бъде задължителна и неотменна част. Той има нужда от редовно плевене, почистване и подрязване, така че да запазите естетическата му стойност и да личи идеята на проекта. За да изградите сами алпинеум, ви е необходимо известно количество камъни, ако дворът е съвсем равен, и няколко кубика почва, както и алпийска растителност. Първо, преценете кое е най-подходящото място за изграждането на алпинеум. Това може да бъде центърът на дворното пространство, за да си осигурите екзотичен акцент, може да бъде закътан в някой ъгъл на двора и дискретно да се стига до него по някоя пейзажна алея, а може и да се направи на място с денивелация, което ще го доближи максимално до неговия първоизточник, а именно кътче алпийска природа с камъни и растителност. По-лесно е да изградите алпинеум при денивелация на вашия терен, но не е невъзмжно да постигнете добър резултат, ако го изградите и на равна основа. С камъни можете да се снабдите от специализиран магазин или разсадник, както и от речно корито. За целта се ползват предимно варовикови камъни. Ако дворът е равен, изсипете почвата на вече маркираното място, а след това вкопайте камъните. Вкопаването е много важно, защото в последствие при поддържането на растителността, ако не са вкопани камъните, могат да се разместят и да нарушите целостта на аранжировката, както и да повредите растенията. Вкопаването не трябва да е нито прекалено дълбоко, нито много плитко и трябва да е в зависимост от формата, която е нашия алпинеум. Той може да бъде изграден в правилна или неправилна форма и трябва да е съобразен с формата на камъните, които използвате. След като подредите внимателно камъните и ги вкопаете добре, идва ред на засаждането на растителността. Предварително трябва да бъде подбрана, като може да се използват различни видове почвопокривни и нискостеблени растения, плачещи форми на дървета и малки храсти. Вземете предвид размерите, които ще достигнат вашите растения, и колко често ще трябва да оформяте техните корони. Трябва да съобразите също и климатичните условия, в които се намира вашият двор. В зависимост от вашите предпочитания може да използвате различна растителност - алпинеумът ви може да се състои от вечнозелени или да бъде комбиниран с цъфтящи видове. Ако изберете цъфтяща растителност, поддръжката ще бъде по-трудна.
Можете да се спрете на различни видове юниперуси и котонеастри, които са атрактивни със своите плодчета през есента и с нежния си цъфтеж през пролетта. Подходящи са също така и нискостеблените спиреи, които добре понасят подрязване и оформяне в различни форми.
В празните пространства на камъните можете да засадите сукулентни растения (Sempervivum). Различни видове декоративни треви също могат да намерят своето място някъде. Като акцент може да засадите някоя плачеща форма на дърво. Това са върби, брези или листно декоративни, като например ацер (Acer palmatum Atropurpureum).
Завършете вашата композиция с цъфтящи цветя – карамфилчета, почвопокривен флокс, минирози, ириси. Може да съчетаете различни форми и да играете с различни багри, а може и да бъде направите алпинеума в една цветова гама, да включете различни билки, да засадите ароматна лавандула (Lavandula angustifolia).
Когато растенията започнат да цъфтят, ще се отблагодаряват за вашето внимание.

0 коментара:

Публикуване на коментар