събота, 20 април 2013 г.

Как да направим билкова градина

Ако имате вила, къща или просто свободен двор и се чудите с какво да го засеете, един много добър и в същото време лесен вариант е да си направите билкова градина. В България почвата е много плодородна почти във всички райони, като билките не са претенциозни растения и не изискват почти никакви грижи.


Както всички знаят, билките са много полезни и доста често се използват за приготвянето на различни отвари или лекарства. Те обаче имат и друго приложение, което също така е разпространено широко по нашите географски ширини и това е кухнята. Българите сме свикнали да готвим с ароматни и вкусни подправки, като мащерка, кимион, магданоз, див лук и други подобни.

Отглеждането на тези билкови подправки е много лесно. Нужно е само дворът Ви да бъде почистен от плевели и бурени, като засаждането е стандартно. Препоръчително е да разделите мястото на равни форми. Това могат да бъдат квадратни, правоъгълни или диамантени форми, като така, освен че ще Ви е по-лесно за поддръжка, ще придадете и красив вид на градината си. Разбира се винаги трябва да оставяте място и за пътечки, за да можете лесно да минавате между различните блокове растения. За отделянето можете да използвате речни камъни, което ще придаде още повече красота на градинката Ви и ще допълни външният вид на къщата или вилата.

Ако живеете в града и нямате време да отглеждате домати, краставици, картофи или други, добър вариант са именно билките. По-този начин ще декорирате много успешно двора си, а освен всичко останало винаги ще имате ароматна подправка под ръка. За да направите едно вкусно ястие почти винаги е нужен малко магданоз или див лук, а когато го имате в градината е много лесно и удобно. Мащерката пък е идеална за приготвянето на чай и ако замените сутрешното кафе с вкусен и естествен чай, много бързо ще се почувствате още по-свежи. Отглеждането на подобен тип растения е много лесно, така че ако все още дворът Ви стои празен е хубаво да го засадите с билки.

0 коментара:

Публикуване на коментар