вторник, 2 април 2013 г.

Как да си направим закачалка за дрехи

Оригиналната конструкция с преплитащи се закачалки се състои от два обръча с диаметри 60 и 50см, около които се заваряват метални пръти. Те завършват с различно големи сфери за закачане на дрехи и шапки. Сферите се разполагат на различна височина над пода, а най-дългите пръти са декоративно извити в горния край. Металната конструкция може да имитира ковано желязо: по маниера на старите майстори-железари се правят резки с флекс-машина или длето върху повърхностите на прътите и обръчите. Върху сферите се правят отвори с диаметър 1см. Те могат да се завинтват върху прътите или да се нанизват на тях с лепило.
МАТЕРИАЛИ - метални пръти с диаметър 1см:
за А1-А4 - 4бр. по 170см; за Б1-Б4 - 4бр. по 241см; за обръчите – по 1 бр. 189 и 157см;
- 8 сфери с различни диаметри;
- черен лак за метал и блажна боя в различни разцветки.
МОНТАЖ
- Прътите за закачалките се извиват. По желание в горните им краища могат да се нарежат резби за монтаж на сферите.
В последните се правят отвори с диаметър 1см /в които също ще се нарязват резби с дълбочина по ок. 1-2см/.
- Заваряват се два обръча с диаметри 60 и 50см. Долният – 60-сантиметров - се поставя на 20 см над пода, а горният – съответно на 140см. Височината на сферите върху закачалките А1-А4 е от 155-170см, а на тези върху Б1-Б4 – 190см.
- Прътите за закачалки се заваряват на неравномерни разстояния един от друг върху двата обръча и се кръстосват във височина. Разполагат се по външната обиколка на обръчите.
- Последователност на заварките: най-напред върху долния обръч /60см в диаметър/ временно се закрепват /с точкова заварка/ двете диагонално разположени закачалки А1 и А3, както и някоя от останалите А /А2 или А4/, за да се вдигне конструкцията на пода. След това, на височина 120см над долния обръч се центрира горният и към него по същия начин се закрепват трите пръта А. Подреждат се и останалите закачалки, като разстоянията помежду им, както и техните наклони, могат да се променят, докато се получи желаният ефект на преплитане на прътите. Заваряват се окончателно.
- В горните краища прътите А /дадени с максимална дължина в материалите/ се отрязват, за да се получи разминаване на сферите за закачане.
- Сферите се боядисват разноцветно и се монтират.
- Металната конструкция се минава с два слоя черен лак за метал.

0 коментара:

Публикуване на коментар